portfolio


Location: Hove, Brighton & Hove, East Sussex

Work carried out: Ground Floor Remodelling and Conversion of Loft to Master Bedroom

Project description:

The property is located in a Conservation Area and is one half of a pair of semi-detached villas dating from about 1910. The intention from the outset was to restore the house to a very high standard, to extend the house into the space between it and the Party boundary wall to form a bright and airy West facing Kitchen / Garden Room and a conversion of the very large loft spaces to form a Master Bedroom suite at the top level.

Internal Ground Floor re-arrangements together with the enlarged space now allow a more flexible use of the spaces, maximizing views of the established garden, unifying the house with the garden and making sensible use of the narrow under used space down the side of the property. The First Floor had some rearrangements and inclusion of new Bathroom and En-suite facilities. The rear roofspace has been used as the location for all the hot water cylinders and related equipment whilst the top floor in the converted roofspace is now a very generous Master Bedroom suite accessed via a graceful extension of the existing staircase.

The location in the Conservation Area raised some issues of special consideration that were attended to as part of the refurbishment aspect of the project, but it now contributes well to the street scene at the front and the roofscape at the back complete with the new lead clad dormer window and the conservation pattern rooflights.

Contractor: Woodmans Construction

Awards:

2013 Sussex Heritage Trust Award
Small Scale Residential
Highly Commended Certificate

“A very sympathetic and beautifully executed refurbishment and extension of a distinguished late Victorian Hove Villa. We particularly remarked on the quality of the joinery, the innovative use of sliding bookcase to define spaces on the ground floor, and the quality of the decorations and furnishings, much of it inspired by the careful taste of the client. A beautiful family home, exuding comfort and stability”Sussex Heritage Trust Award 2013 Judges