Date:28 Apr 2017

Finding the right arrangement of the rear spaces makes all the difference to this house in Hove

Location: Brighton, East Sussex

Work carried out: An uncontentious application for Planning Permission.

Project description: 

This detached house had a number of issues with its Ground Floor arrangement in particular.   The Hall though generous had nowhere to hang coats or kick-off boots, the rear Reception Room which had a poor outlook had become a Den and homework room, the Kitchen was only accessible by passing through the Dining Room and the Kitchen was separated from the garden by a Conservatory which was under-used as it was usually too hot or too cold.   A boiler was located externally in a small enclosure.

The solution involved taking the rear of the Reception Room for a Boot Room and Utility.   The Dining Room became a Den and TV Room.   The Conservatory was removed and all the rest of the space became part of the unified Kitchen Garden / family room which also included a rear extension with a lantern light and concertina doors which make this truly a year round space well connected to the garden.

There were other smaller changes in other parts of the building which were part of the re-balancing of the house

Contractor: Real Build Ltd, Brighton