Date:04 Jun 2019

House stretches upwards and outwards to find more space as a family home

Location: Hove, East Sussex

Work carried-out: A Planning Application was submitted for new rear and roof extensions.   There was some negotiation with the Local Authority, a Building Regulations application and Scheduled Fixtures, Finishes & Fittings to enable a smooth build with an appointed Contractor.

Project description: This detached property had been extended rearwards in the past but had originally been built without a normal roof profile – with the ridge much lower than adjacent properties in the street.

The downstairs room was already functioning like a contemporary garden room, but it was suffering from not having the rear extension over the full width of the property in the way the space was able to be used.   There was need for more bedroom space too and so this made the new roofspace particularly valuable for the family.

The rear extension was a straightforward addition, but the two good-sized bedrooms were particularly useful.   The staircase was extended in a seamless way to the new floor – a bedroom each for the two children with a shared Shower-room / WC.   The extra space at Ground and Second floors has made all the difference to the house and it feels comfortable and balanced.   The connection to the terrace and the garden makes the Family room the hub of all activity as it is light, bright and welcoming.

The clients have added their own finishing touches to the décor which speak of it as a happy family home.

Contractor: Minton Young