Date:16 Dec 2013

Semi-detached Seaside Villa gains family space, light and fun

Location: Hove, Brighton & Hove, East Sussex

Work carried out: Extension to form Kitchen / Garden Room

Project description: The clients realised that their Kitchen was the hub of the house, but was too small, dark and uninspiring. So a Kitchen / Garden Room project was instigated. This involved a sideways extension off the Kitchen.

It was decided early on not to build directly onto the Dining Room to maintain good ventilation and light so a small courtyard area was formed. Glazed doors were set opposite one another so that a visual link could be maintained.

The route into the Kitchen passes a storage wall on the Party Wall and a WC/Shower-room on the other side. The Kitchen / Garden Room is now a comfortable proportion, is bright and enlivened by the richly coloured glass splashback. The room is regularly used for entertaining. This works well irrespective of the time of day or season of the year. The house now feels well-connected to the garden and the garden is used more.

Contractor: Alistair Redman